Kripto Para Nedir

Spread the love

Kripto para finans dünyasını alakadar eden bir kavram olmakla birlikte son dönemde her yerde adından söz ettirir olmuştur. Bu da çoğu kişinin aklına tam olarak kripto para nedir sorusunun takılmasını sağlamaktadır.

Kripto Para Nedir

Kripto para tamamen dijital, şifrelenmiş, takas işlemlerinde kullanılabilen bir tür sanal paradır. Kimilerine göre geleceğin para birimi olarak adlandırılmaktadır. Son dönemde kripto para piyasası büyük bir canlanma göstermiş, devlet başkanlarından iş insanlarına, bilim insanlarından dev şirketlere kadar herkes kripto paralara merak salmış, en azından bir kez yatırım yapmaya başlamıştır.

Aslında kripto paraları günlük hayatta kullandığımız banka kartlarına, kredi kartlarına veya EFT, havale ile transfer ettiğimiz paralara benzetebiliriz. Nasıl ki bu işlemlerde sadece rakamlar hareket ediyor ve sistem verilerinde değişiklikler oluyorsa kripto paraların çalışma mantığı da aynıdır. Fakat kripto paralar herhangi bir hükümete bağlı değildir. Merkezi bir otoriteleri yoktur ve bu yönüyle merkezileştirilmemiştir. Sistemin bu yönü daha güvenli olmasını sağlamaktadır.

kripto para nedir
kripto para nedir

Kripto Paranın Tarihi ve Kripto Parada Güvenlik

Kripto paranın temelinde kriptoloji, yani şifreleme bilimi vardır. Her kripto para bir sistem üzerine kuruludur ve bu sistem şifrelenmiştir. Krito paraların transferleri şifrelerin oluşturulması ve ardından çözülmesiyle gerçekleşmektedir. Bunun için çeşitli algoritmalar kullanılır ve algoritmalar ne kadar güçlü ise kripto para da o kadar güvenlidir.

Kripto para nasıl ortaya çıktı?

ripto paraların ortaya çıkması teknolojik gelişmelerin bir sonucudur. Bu nedenle 90’ların başından itibaren dijital para birimleri üzerine çalışmalar başladı. Fakat ilk çalışmalar neticeye ulaşamadan başarısız oldu. 2009 yılına gelindiğindeyse ilk kripto para olan Bitcoin ortaya çıktı.

2009 yılının başlarında Satoshi Nakamoto kod isimli kişi veya kişiler Bitcoin’i geliştirdiler. Bitcoin açık kaynak kodlu bir yazılım olarak paylaşılsa da tam olarak kim ya da kimlerce oluşturulduğu henüz tam olarak bilinmemektedir. Uçtan uca şifrelemeli dosya paylaşım platformu benzeri bir çalışma sistemi olan Bitcoin kripto paraların ilki ve hala en büyüğü olmaya devam etmektedir.

Kripto paralarla alakalı en önemli problemlerden birisi aynı paranın birden çok kez harcanmasıdır. Geleneksel bankacılık sisteminde bu yapılan işlemlerin kaydının merkezi bir birim tarafından tutulmasıyla kontrol edilmektedir. Bu da sermayenin kontrolünün bir otoritede olmasını sağlayarak güvenilirliği düşürmektedir.

Kripto paralarda ise dağıtık bir ağda, yani merkezsizleştirilmiş olarak bir işlemin gerçekleştirilmesine sistem onay vermek zorundadır. Sistemin her parçası işlemde pay sahibidir. Bu da blockchain ile gerçekleştirilmekte, işlem herkesçe görülebilmektedir. Transfer işlemleri gönderici ve alıcının cüzdan bilgileriyle yapılabilmektedir. Kripto para transferinde gönderen işlemi doğrulamalı, ardından aynı işlem sistemce onaylanmalıdır. Onaylama işlemini kripto para madencileri yapabilmekte, madenciler tarafından onaylanan işlemler bir daha geriye döndürülememektedir. En büyük güvenlik riski ise saldırılardır.

Kripto Para Üretimi ve Bozdurma

Kripto para nasıl üretilir? kripto paralar dağıtık bir sistem üzerinden üretilirler. Yani üretim de tıpkı paranın kendisi gibi kullanıcı eksenlidir. Her kripto paranın belli bir üst limiti vardır ve bu sınır aşılmaz. Her yeni kripto para üretimi dağıtık sistemi arttırır ve bir yenisini üretmek için çözülmesi gereken işlemler daha zor hale gelir.

Kripto para üretimi madencilik ile yapılır. Tıpkı geleneksel madencilerin maden çıkarması gibi kripto para madencileri de matematik problemlerine dayalı işlemlerle madencilik görevi yürütürler. Bunun için internet bağlantısı ve yüksek işlemci gücüne ihtiyaç vardır.

Kripto para iki şekilde elde edilebilir. Birisi madencilik yapmak, diğeri de kripto para borsalarında alım – satım gerçekleştirmektedir. Aynı şekilde sahip olunan kripto paralar da borsalar üzerinden bozdurularak geleneksel paralara çevrilebilir.

Kripto paralar ile ilgili faydalı bir blog sitesi için tıklayın

Diğer Google aramaları

Kategorideki diğer yazılarımız