Elon Musk ve SpaceX

Spread the love

Tam adı Elon Reeve Musk olan Elon Musk, 28 Haziran 1971 tarihinde Güney Afrika Cumhuriyeti içinde bulunan Pretoria bölgesinde dünyaya gelmiştir. Annesi Kanadalı olan Musk aynı bu sayede hem Kanada hem de Güney Afrika Cumhuriyeti vatandaşlığına sahiptir. Gençliğini Pretoria’da geçiren Musk, 17 yaşında yerel üniversitede öğrenimine başlamış ancak kısa bir süre sonra Kanada’nın Ontario kentinde bulunan Kraliçenin Üniversitesine (Queen’s University) geçiş yapmıştır. İki yıl sonra bu okuldan Pennsylvania Üniversitesine geçiş yapan Musk, bu okulda Fizik ve İktisat üzerine eğitimlerini tamamlamıştır. 1995 yılında Kaliforniya’da bulunan ve dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan Stanford Üniversitesine kaydolmak üzere buraya yerleşmiş ancak daha sonra fikrini değiştirerek akademik kariyerine devam etmek yerine iş hayatına katılmaya karar vermiştir.

İş Hayatına Atılışı ve İlk Şirketi

elon musk zip2
zip2

Elon, kardeşi Kimbal ve arkadaşları Greg Kouri ile ilk şirketleri olan Zip2’yu 1995 yılında kurdu. Yaklaşık 200.000 dolar sermaye ile kurdukları bu şirket şehirlerde yer alan işletmelerin coğrafi konumlarıyla beraber bilgilerini sunan bir işletme olarak çalışmaya başladı. Günümüzde Google Maps’in yapısına benzeyen bir sisteme sahip internet sitesi ile insanlar aradıkları konuda kendilerine en yakın firmalara rahatça ulaşabiliyorlardı. Sınırlı sayıda şehirde hizmet sunmasına rağmen 1996 yılında 3 milyon dolar yatırım alan Zip2, 1999 yılında Compaq firması tarafından 300 milyon dolara satın alındı. Elon Musk bu satıştan 22 milyon dolar pay aldı ve bu parayla daha sonra PayPal’e dönüşecek olan x.com’a yatırım yaptı.

İki yıl gibi kısa bir sürede kullanıcı sayısı ve piyasa değeri çok hızlı artan PayPal, 2002 yılında Ebay tarafından 1.5 milyar dolar karşılığında satın alındı. Şirketin CEO’su ve %11,7 hisse payıyla en büyük hissedar olan Musk, bu satıştan 100 milyon doların üzerinde pay aldı.

Musk, en büyük girişimi olan SpaceX’i Mayıs 2002’de hayata geçirdi. Tam adı Space Exploration Technologies Corp. yani, “uzayı keşfi teknolojileri şirketi” olan SpaceX’in aslında ilk amacı Mars’ta yiyecek ve oksijen üretecek seraların geliştirilmesi ve üretilmesi idi. Projenin başında Rusya’dan kendi fırlatma işlemlerini gerçekleştirmek için ICBM (Intercontinental Balistic Missile – Kıtalararası Balistik Füze) satın alma girişimleri başarısızlıkla sonuçlanan Musk, uzaya taşınacak yüklerin çok pahalı olmasından dolayı bu projesini ertelemiştir. SpaceX firmasının uzaya daha uygun fiyatla yükler (uydu vb.) gönderme çalışmalarına başlaması bundan sonra başlamıştır.

2003 yılında faaliyete geçen Tesla’ya 2004 yılında ortak olarak katılan Musk otomotiv sektörüne giriş yapmıştır. 2008 yılında Tesla CEO’su olan Musk, günlük operasyonlardan ziyade araçların tasarımları, pazarlama ve tanıtım faaliyetleri ile meşgul olmaktadır.

Elon Musk’ın Gelecek Projeleri

SpaceX ve Tesla’nın kazandığı büyük başarıyla uzayı özel sektöre daha ulaşılır kılan ve elektrikli araçların dünya çapında kullanımını arttırmayı başaran Musk’ın güneş enerjisinin kullanımını yaygınlaştırmak için çalışan Solar City, insan zihni ile bilgisayarlar arasında iletişim kurmaya çalışan Neuralink ve çeşitli test işlemlerinde kullanılmak için yapılacak inşaat işlerini yapacak Boring Company (Sıkıcı Şirket) isminde girişimleri de bulunmaktadır.

2020 yılı içerisinde birkaç kez dünyanın en zengin insanı ünvanını kazanan girişimci, bir yandan da Hyperloop ismini verdiği MagLev (Magnetic Leviation – Manyetik Kaldırma) sistemiyle çalışan toplu taşıma sistemi üzerinde çalışmalara devam etmektedir.

elon musk ve spacex projesi hakkında google da aramalar

teknoloji hakkında diğer konularımız