Kadın erkek hepimiz sağlıklı, gür, ışıl ışıl saçlara sahip olmak isteriz. Bazılarımız bu şansa genetik olarak doğuştan sahipken bazılarımız ya hiç sahip olmamıştır ya da gün içinde maruz kalınan sigara dumanı, kirli hava, stres, aldığımız gıdaların kalitesi ya da vitamin eksikliği hatta mevsimsel şartlar dolayısıyla saçlarına veda etmek zorunda kalır. Dış veya iç etkenler sebebiyle sönük, uçları kırık, dökülen ve biçimsiz saçlarla baş başa kalırız. Saçlarımızı tekrar doğuştan sahip olduğumuz sağlıklı haline kavuşturmak çok da zor değildir aslında. Peki, nasıl?
Saç bakımı Nasıl Yapılır
Öncelikle saçlarınızı içinde sülfat bulunan şampuanlarla yıkamaktan vazgeçmelisiniz. Hatta saçlarınızı şampuanla yıkamaktan vazgeçmelisiniz. Bunun yerine doğal, el yapımı sabunlarla (bunlar marketlerde satılan sabunlar değildir.) yıkamalısınız. Eğer şampuandan vazgeçemiyorsanız sülfatsız şampuanları tercih etmelisiniz. İkinci olarak saçlarınızı her gün yıkamak yerine daha seyrek aralıklarla yıkamalısınız. Bu ilk başlarda sizi zorlayacaktır ama zamanla saçlarınızın daha geç yağlandığını fark edeceksiniz. Saçınızı neden mi her gün yıkamamalısınız? Çünkü saçımızın ürettiği yağlar da saçımız için oldukça gerekli ve faydalıdır. Şampuan konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da; saçlarımızı her duşta sadece bir kere şampuanlamak ve şampuanı direkt saçımıza değil önce avcumuzun içine sıkıp sonra masaj yaparak ( saç derimize masaj yapmak oldukça önemli) dipten uca doğru uygulamaktır.
Duşta dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da saçlarımızı ıslakken yani duşta tarayıp çıkmaktır. Mümkünse saçlarınızı tarak kullanmadan parmaklarınız yardımıyla açmak daha faydalı olacaktır. Eğer saçlarınız güç açılıyorsa hiç değilse plastik taraklar yerine doğal ahşap taraklar daha faydalı olacaktır. Saçlarınızı duştan çıktıktan sonra bir daha taramamak zamanla saçlarınızı olumlu yönde etkileyecektir.
Duşta yapılmaması gereken bir diğer konuda saçlarımızdaki suyu ellerimizle iyice sıkmak. Saçlarınızı duruladıktan sonra saçlarınızdaki suyu ellerinizle tekrar sıktığınızda saçınızın ihtiyacı olan tüm nemi akıtmış olursunuz. Bu sebeple saçınızdaki suyu sıkmayınız.
Saçlarınızı duşta ne çok sıcak ne de çok soğuk suyla yıkayın. Ilık suyla yıkamak saçlarınıza iyi gelecektir.
Duştan sonra dikkat edilmesi gereken nokta ise saçlarımızı asla havlu, kurutma makinesi, düzleştiriciler ile kurutmamaktır. Eğer mümkünse saçlarınızı kendi halinde kurumaya bırakın. Eğer bu durum sizde baş ağrısı yapıyorsa saçlarınızı %100 pamuk bir tişört yardımıyla kurutarak nemin saçlarınızda kalmasını sağlayabilirsiniz.
Ekstra olarak yapabileceğiniz şeyler ise saçlarınıza haftada bir iki kere ya da ihtiyaç duyduğunuz aralıklarla doğal, ev yapımı bitkisel bakımlar, saç maskeleri uygulamaktır.
Maskelerden bahsetmişsiniz ama birkaç tarif de verseniz iyi olurdu çok güzel bir yazı olmuş. Buradaki tüm bilgiler altın değerinde biz kadıınlar için. Ben Suna Dumankaya’nın elma sirkesi maskesini kullanıyorum, bir de aloe vera jelini kullanıyorum. Size de öneririm.
Saçları kurutmamak gerektiğini sizden duydum. Ama kurutmazsak sinüzit oluruz gibi geliyor, siz ne diyorsunuz? Hem acil dışarı çıkacaksak zaten kurutmamız gerekir. Çıkmasam bile rahat edemem ben öyle ya mutlaka kurutmam lazım. Onun dışındaki tavsiyeleriniz gayet güzel.
Süper tavsiyeler ben de şunu eklemek istiyorum mümkün olduğu kadar fön makinelerinden vs. uzak durun. Saçlarınızı ısıya maruz bırakmamaya çalışın. Saç boyaları da çok zararlı, uzun vadede o kimyasallar saçlara zarar veriyor.
Ama kış günü de ılık suyla yıkayamayız ki sıcak su kullanmamız gerekiyor ister istemez. Fakat katılıyorum ılık suyla yıkamak daha iyi, aşırı sıcak su saçları ağırlaştırıyor. Bu arada ben zeytinyağını öneririm saçları güçlendiriyor ve parlatıyor gerçekten. Tabii direkt sürün demiyorum evde yapabileceğiniz doğal maskeleri kastediyorum.
Arkadaşlar saçlarınıza iyiliği bilemem de her gördüğünüz maskeyi uygulayarak kötülük yapmayın. Yok Suna Dumankaya, yok Şems Arslan; güzellik uzmanı (!) bol. Farklı farklı maskeler deneyerek saçlarınızın nevrini döndürmeyin. Kepek, yağlanma, saç derisinde egzama vb. şikâyetlerinizvarsa doktora görünün bence direkt elma sirkesine mirkesine sarılmaktansa. 🙂
Saçlarımızı nasıl yada ne ile yıkadığımızdan çok saçımıza uygun bir şampuan kullanmaya dikkat etmek gerekiyor. Normal şartlarda en kötü dediğimiz şampuanın bile bazı insanlarda harika bir izlenim bıraktığını biliyoruz. Bunun için şampuanınızı tercih ettikten sonra onu değiştirmemektir. Son olarak bende bitkisel bir tarif vereyim bıçak değdirmeden soyacağınız bir kaç diş sarımsağı bardağın altı ile ezin tavaya koyun ve içerisine halis muhlis zeytin yağı damlatın ve kokusu çıkana kadar pişirin yaklaşık 2 dakika yeterlidir. Sonrasında soğumaya bıraktığınız karışımı saçlarınıza sürüp yarım saat sonra yıkayın bu karışımı haftada 1 kez yaptığınızda saçınızın dökülmesinin durduğunu ve sağlamlaştığını gözlemlemiş olacaksınız.
Saç bakımı başlı başına bir iş, boya ve duman nedeniyle saçlarımız berbat durumda. Kardeşimin saçına bakıyorum kırık yok gayet canlı duruyor. Aynı şampuan reklamlarında ki gibi ahenk ile dans ediyor. 🙂 Bende nasıl böyle olurum dediğimde bana hiçbir şey yapmıyorum sadece şampuan ile yıkayıp haftada 2 kere argan yağı sürüyorum dedi. Ne işe yarıyor dediğimde saçı belediğini söyledi.
Bende sinüzit var ben saçımı kurutmadan kesinlikle duramam. Sadece saçımı kuruturken fönü uzun süre saçıma yakın tutmam. Ayrıca saçımı günde bir kere yıkarım. ve kesinlikle daldan dala atlamam yani saçınızı yıkayın ama sürekli şampuan değiştirmeyin saçınıza uygun şampuanı bulduğunuz sürece sorun yok.
Yağlı bir saç tipim var bu nedenle saçlarım toz toprak çok kirleniyor kendime uygun şampuanı da bir türlü bulamıyorum bu nedenle saçımın bakımında çok zorlanıyorum. Yazınızda sülfat bulunan şampuanlarla yıkamayın demişsiniz ama içinde sülfat olmayan şampuan var mı bilemedim.
Güzel özet geçmişsiniz. Ama bende sinüzit var yani banyodan sonra bırakın havlu sarıp çıkmayı banyoda saçımı kurutsam bile başım hemen ağrır. O nedenle saça pamuklu kumaş falan bana gelmez ama diğer verdiğiniz tüyoları kesinlikle yapacağım çok güzel bilgiler teşekkürler.
Bayan kuaförüyüm bu konuda bende bir şeyler söylemek isterim aslında saçlar özellikle kuru saçları olanlar için söylüyorum sürekli yıkanmaz. Saçların dibinde bulunan yağ tabakası sürekli yıkama sonucu azalır saçlarınız incelir ve çabuk dökülür. 2 Güne bir saç yıkamak her tür saç için en uygun bir harekettir. Son olarak saçlarınızı emanet ettiğiniz şampuanlarında çok masum olduğunu söyleyemeyiz. İçerisinde toksin maddeler bulunan şampuanlardan uzak durun yani içerisinde Paraben bulunan şampuanlarla bırakın saçınızı yıkamayı elinizi bile yıkamayın.
Hamile olunan dönemde saçlar daha parlak ve daha canlı oluyor. Bu gebeliğin vermiş olduğu bir güzellik.
Hamileyken saçların daha güzel olması yaygın bir durum olduğunu biliyor muydunuzĞ