Gün içinde bile kendimize çok kez sorduğumuz “acaba şifrem neydi?” sorusunun cevabını artık düşünmenize gerek yok. Sizler için bu yazımızdan en popüler şifre yönetme programlarını kaleme aldık
1.LastPass
Şifrelerinizi yönetmek için gönül rahatlığıyla kullanacağınız programlardan bir tanesi LastPass’dır. Program tüm tarayıcılar, Windows, Android ve İOS işletim sistemleriyle uyumlu çalışmaktadır. Kullanıcı adı ve şifrelerinizi tek bir yerden yöneterek kontrol edebilirsiniz. Hangi siteye girerseniz girin, bilgilerinizi düşünmenize gerek yok. Program size kullanıcı adı ve şifrenizi hemen hatırlatır.
E-posta, sosyal medya ve diğer siteler için bilgilerinizi yazıp, kaydedin. Bilgilerinizi kategorilere ayırabilirsiniz. Program içinde oluşturduğunuz veri tabanının şifresini girdikten sonra her türlü kullanıcı adı ve şifre anında karşınıza gelir.
2.1Password
1Password programını dünya genelinde milyonlarca kullanıcı güvenerek kullanmaktadır. Ara yüzü LastPass’a benzer. Kişisel verilerinizi ve şifrelerinizi kolay bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Bulut depolama servisi Dropbox ile senkronize çalışır.
Giriş bilgisi ve şifrenizle siteye girip, bilgilerinizi programa kaydetmeniz gerekir. Bir daha aynı siteye girdiğinizde, giriş bilgileriniz otomatik olarak doldurulur. Program mobil ve masaüstü cihazlarla uyumlu çalışmaktadır.
3.KeePass
KeePass programı çok kullanıcı, veri tabanında bulunan bilgileri transfer etme, kaydedilmiş bilgileri kategorilere ayırma özelliklerine sahiptir. Program tüm bilgilerinizi tek bir yerde güvenle saklamanıza yardımcı olur. KeePass’ı sadece Windows işletim sistemine sahip cihazlarda kullanabilirsiniz.
4.Dashlane
Windows, Mac, İOS ve Android işletim sistemleriyle uyumlu çalışmaktadır. İki faktörlü kimlik doğrulaması ve şifreleri değiştirme özelliğine sahiptir. Güncellemeler sayesinde cihazda çok fazla yer kaplamaz. Kaydettiğiniz bilgiler program içinde şifre ile korunur. Acil bir durumda şifrenizi paylaşacağınız kişiyi önceden belirleyebilirsiniz. Güvensiz, sahte, illegal vb. siteye giriş yaptığınızı anladıysanız, şifrenizi otomatik sıfırlama özelliğini kullanarak şifrenizi hemen değiştirebilirsiniz.
5.Sticky Password
Windows, Mac, İOS ve Android cihazlarla uyumlu çalışmaktadır. Sticky Password şifre yöneticisi programını AVG virüs programının yapımcıları geliştirmiştir. Güçlü şifre belirleme, AES-256 şifreleme ve mobil cihazlar için farklı özellikleri bulunmaktadır. Birden fazla internet tarayıcısıyla uyumlu çalışmaktadır. Programa Face ID ve parmak izini kullanarak giriş yapabilirsiniz.
6.Intel True Key
Intel tarafından geliştirilmiş şifre yöneticisi programıdır. Kaydedilen şifreleri parmak izi yüzle açabilirsiniz. Bir siteye giriş yaptığınızda kaydetmiş olduğunuz bilgiler otomatik olarak karşınıza gelir. Yeni bir hesap için şifre oluşturmak isterseniz, programı kullanarak güvenli şifre oluşturabilirsiniz. Kullanmış olduğunuz şifre üzerinden çok fazla geçmişse, şifrenizi değiştirmeniz için sizi uyarır.
Program ayrıcı adres, kredi kartı, üyelik bilgileri gibi verilerinizi kaydetmenize yardımcı olmaktadır. Programda yaşanacak herhangi bir güvenlik açığı için, gelen güncellemeyi ya da yamayı kurarak sorunu çözebilirsiniz.
7.Password Boss Premium
Programın deneme sürümünü kullanıp, kişisel ve iş amaçlı ücretli versiyonlarından birini satın almanız gerekmektedir. İki faktörlü kimlik doğrulama, 256-bit şifreleme, uçtan uca güvenlik, özel güvenlik politikaları, rol tabanlı erişim, denetim izi ve kullanıcı-grup yönetimi özelliklerine sahiptir.
Şifrelerinizi ailenizle güvenle paylaşabilirsiniz. Acil bir durum olduğunda şifrelerinize ulaşacak kişiyi belirleyebilirsiniz. Yeni bir üyelik oluşturmak için, bilgilerinizi kaydedebilirsiniz. Tüm bilgilerinizi güvenle saklayabilirsiniz. Yeni üyelik için güçlü şifreler oluşturabilirsiniz.
8.Zoho Vault
Ücretsiz ve ücretli versiyonları bulunmaktadır. Tüm tarayıcılarla ve işletim sistemleriyle uyumlu çalışır. Şifrelerinizi güvenle saklamanıza yardımcı olur. Dosya ve belge ekleyebilirsiniz. Tüm cihazlardan verilerinize erişebilirsiniz. Bir kere giriş yapıp, bilgilerinizi kaydettikten sonra bir sonraki girişlerde tüm bilgileriniz otomatik olarak karşınıza gelir. Yeni bir kayıt için güçlü şifreler oluşturabilirsiniz. Şifreleri içe ve dışarı aktarabilirsiniz. İki faktörlü kimlik doğrulaması özelliğine sahiptir.
Oluşturduğunuz şifrelerin üzerinden geçeceği zamanı belirleyip, şifrenizi yeniden değiştirme özelliğini kullanabilirsiniz. Bulut yedekleme servisleriyle programı senkronize kullanabilirsiniz. IP adresine göre erişimi kısıtlayabilirsiniz. Bilgilerinize ait kategoriler oluşturabilirsiniz.
Benim böyle bir programa çok ihtiyacım vardı ya ama hangisi güvenilirdir diye tereddüt ediyordum. Her yerde farklı şifre kullanıyorum, hepsi karışık kuruşuk. Not kağıtlarına yazıyorum falan ilkel yöntemler kullanıyorum yani. Sticky Password indireceğim oyumu bundan yana kullanıyorum. 🙂
Aman ben battı balık yan gider diyorum, hep aynı şifreyi kullanıyorum onunla mı uğraşıcam ya. Tabii pinpirikli olup her sitede farklı şifre kullananlar için bunlar çok yararlı programlar.
Çok yanlış yapıyorsun birisi herhangi bir hesabının şifresini çalarsa diğerlerini de bulması an meselesidir. Seninki biraz hackerlara davetiye çıkarmak gibi oluyor bence bu alışkanlığını değiştir. Bizzat tecrübe etmiş biri olarak söylüyorum. Nasıl ki arabanın, evin, apartman giriş kapısının; her yerin anahtarı farklıysa her hesabımızın şifresi de farklı olmalı.
Peki bu programlar şifrelerimizi alıp başka bir yere iletiyor olmasın? Sizce ben mi çok detaylı düşünüyorum yoksa olabilir mi? Mesela ben antivirüs programlarına da pek güvenmiyorum garip bir anlayışım var. 🙂 🙂
Bence sen çok pinpiriklisin. O zaman hiçbir şey kullanmayalım zaten programı güvenilir bir kaynaktan indirirseniz, dijital olarak imzalanmışsa neden sorun olsun ki? Sorunlu programların dosya adları bile kendini ele verir. Mesela Kaspersky 18177474744.exe diye yazar. Ne bileyim ‘ayrıntılar’ sekmesinden baktığında sürüm, şirket adı vs. göremezsin dijital imzası yoktur. Yoksa herkes tarafından bilinen ve kullanılan programlardan şüphe etmeye gerek yok.
Ya ben Chrome’a kaydediyordum parolalarımı fakat hepsi silindi geri getirmenin bir yolu var mı? Şifrelerime nasıl ulaşırım yardımcı olur musunuz?
gmail hesabınız ile google chrome senkronize olduysa, tekrar giriş yaptığınızda hatırlayacaktır
İyi oldu bu yazıya denk geldiğim. O zaman artık her yerde farklı şifreler kullanacağım. ‘Aman ya kim ne yapsın benim hesabımı, hackerların işi gücü yok benimle mi uğraşacak’ demeyin arkadaşlar. Kendinizi güvene alın. Yine bu sitede bir başka yazıda okumuştum galiba tam hatırlamıyorum, son yılların siber saldırılarına bakın mesela, günümüzde de PC’ye sızıp bitcoin istemek moda.
Bir çok platformda üyeliğim var. Ben aynı şifreyi kesinlikle kullanmam her şifrem değişiktir. Bunu nasıl becerebiliyorsun unutmadan diyenlere şunu söyleyebilirim. Tarayıcımda bana şifre üret kısmından üretilen şifreyi kaydederim sadece telefon ve kendi bilgisayarımdan girerim. Bunun dışında başka bir bilgisayardan ne gmail girerim nede platformlara peki gmail adresiniz çalınır yada ayıcınıza sızarlar derseniz onun içinde çift doğrulama yöntemini kullanıyorum. Ama verdiğiniz şifreleme programlarını da kullanmak gayet mantıklı.
Şifre programlarına bir kaçı haricinde güvenmiyorum. Eğer şifre programlarına güvenmiyorsanız .Google Chrome tarayıcısının şifre hatırlama özelliğini kullanın ama google şifrenizi çok iyi saklayın hatta google giriş için cep telefonunuzdan sms onayını aktif edin yetkiniz dışında şifreniz çalınsa da 2. onaya takılsınlar bunun dışında başka mantıklı yöntem yok sanırım. Ya güvenin yada eşeğinizi sağlam kazığa bağlayın.
KeePass programını eski telefonumda kullanırdım. Ama android işletim sistemi olan telefonumda çalıştıramayınca şifre yöneticisi olmadan devam ediyorum. KeePass gerçekten güzel ve sağlam bir uygulama kullanırken çok işime yaramıştı. Diğer programları test etmedim. Denemelimiyim onu da bilmiyorum 😀 Uzun bir zamandan sonra yeniden bu tarz bir programa ihtiyacım var sanırım.
Ben bu tarz uygulamalara güvenmeli miyim bilemiyorum ben genellikle destekleyen site ve uygulamalarda google authenticator kullanıyorum. Yada 2 aşamalı mesaj ile doğrulama kullanıyorum evet aynı şifreleri kullanıyorum ama başka bir programa güvenemiyorum.